Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad 6

Spadek wartości cholesterolu był stosunkowo mniejszy, ponieważ, w przeciwieństwie do sposobu, w jaki organizm reaguje na kampesterol, zmniejszona absorpcja cholesterolu najwyraźniej wywołała kompensacyjny wzrost syntezy cholesterolu, tak że spadek poziomu cholesterolu LDL był znacznie mniejszy niż zmniejszenie kampesterolu. Wcześniejsze krótkoterminowe badania wykazały, że leczenie estrem sitostanolu stymuluje syntezę cholesterolu 11-14 i hamuje wchłanianie cholesterolu o około 60 procent u pacjentów z cukrzycą.13 Dodatnia korelacja między zmianami w całkowitym stężeniu cholesterolu i stężenia kampesterolu (lub w campesterolu). stosunek do cholesterolu) sugeruje, że u pacjentów, którzy nie reagowali, niezmienione stężenie cholesterolu było związane z niezmienionym wchłanianiem cholesterolu, co odzwierciedla niezmieniona wartość kampesterolu; u pacjentów z najsilniejszymi odpowiedziami, największy był spadek stężenia kampesterolu (lub stosunek campesterol do cholesterolu). Ponieważ mechanizm, za pomocą którego dietetyczna margaryna z estrów sitostanolowych obniża poziom cholesterolu w surowicy, hamuje wchłanianie cholesterolu, pojawiają się pytania o to, czy absorpcja w diecie i cholesterolu z żółcią jest podobna, oraz czy zmniejszyła się również absorpcja rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Wcześniejsze badania na ludziach sugerują, że dietetyczne sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu w diecie skuteczniej niż absorpcja cholesterolu w żółci.21 Stosunkowo wysokie stężenia cholesterolu w diecie (średnia, 282 do 340 mg na dzień) mogły przyczynić się do korzystnych wyników przedstawionych tutaj . Słabą odpowiedź stężenia cholesterolu w surowicy na spożycie sitostanolu w diecie w niedawnym badaniu można wyjaśnić faktem, że spożycie cholesterolu w diecie było niskie.22 W naszych wstępnych analizach nie stwierdzono stałej zmiany stężenia antyoksydantów w surowicy podczas krótkoterminowego badania , jak wskazuje pomiar .-tokoferolu lub .-karotenu.13 Ponadto, 12-miesięczna zmiana stężenia .-tokoferolu w surowicy (-1,3 . 1,2 mg na litr w grupie sitostanolu i 1,6 . 0,9 mg na litr w grupa kontrolna) była podobna w obecnym badaniu pomimo wyraźnie obniżonych stężeń cholesterolu LDL w grupie sitostanolu. Uważa się, że zmniejszone utlenianie LDL jest czynnikiem przeciwmiażdżycowym.23 Zatem połączenie margaryny z estrem sitostanolu może być korzystnym sposobem odżywiania w celu wyeliminowania szkodliwych skutków LDL w rozwoju choroby wieńcowej.
Nasze wyniki sugerują, że długotrwałe stosowanie margaryny z sitostanolem jako substytutu części normalnego tłuszczu spożywczego ma korzystne działanie. Sam sitostanol nie jest wchłaniany i nie wydaje się przeszkadzać w wykrywaniu wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest bez smaku i można go dodawać do stosunkowo niewielkich ilości tłuszczu spożywczego w wystarczająco dużych ilościach, aby spowodować umiarkowany spadek cholesterolu. Tak więc, nasze badanie sugeruje, że zastąpienie margaryny z sitostanolem w porcji normalnego tłuszczu spożywczego jest odpowiednie jako strategia obniżania poziomu cholesterolu w surowicy w populacji.
Author Affiliations
Z Departamentu Medycyny, Oddziału Medycyny Wewnętrznej, Uniwersytetu w Helsinkach (TAM, HG, HV) oraz Departamentu Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PP, EV) – oba w Helsinkach, w Finlandii.
Wyślij prośby o ponowne przesłanie do Dr Miettinen w Departamencie Medycyny, Oddział Medycyny Wewnętrznej, Uniwersytet w Helsinkach, Haartmaninkatu 4, FIN-00290 Helsinki, Finlandia.
[przypisy: czerniak złośliwy rokowania, ropowica palca, próba ksantoproteinowa ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad 6”

  1. Mr. Peppermint says:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: olej posmażalniczy[...]

  2. Piotr says:

    Mojej siostrze, w wieku 10 lat usunęli wyrostek

  3. Snake Eyes says:

    [..] Odniesienie w tekscie do podolog[...]

  4. Take Away says:

    Początkowo wykonaliśmy test na alergie i nic nie wyszło

  5. Dark Horse says:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: sklep z suplementami[...]

  6. Milena says:

    Ciekawe kto finansuje takie projekty ?

Powiązane tematy z artykułem: czerniak złośliwy rokowania próba ksantoproteinowa ropowica palca

Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad 6

Spadek wartości cholesterolu był stosunkowo mniejszy, ponieważ, w przeciwieństwie do sposobu, w jaki organizm reaguje na kampesterol, zmniejszona absorpcja cholesterolu najwyraźniej wywołała kompensacyjny wzrost syntezy cholesterolu, tak że spadek poziomu cholesterolu LDL był znacznie mniejszy niż zmniejszenie kampesterolu. Wcześniejsze krótkoterminowe badania wykazały, że leczenie estrem sitostanolu stymuluje syntezę cholesterolu 11-14 i hamuje wchłanianie cholesterolu o około 60 procent u pacjentów z cukrzycą.13 Dodatnia korelacja między zmianami w całkowitym stężeniu cholesterolu i stężenia kampesterolu (lub w campesterolu). stosunek do cholesterolu) sugeruje, że u pacjentów, którzy nie reagowali, niezmienione stężenie cholesterolu było związane z niezmienionym wchłanianiem cholesterolu, co odzwierciedla niezmieniona wartość kampesterolu; u pacjentów z najsilniejszymi odpowiedziami, największy był spadek stężenia kampesterolu (lub stosunek campesterol do cholesterolu). Ponieważ mechanizm, za pomocą którego dietetyczna margaryna z estrów sitostanolowych obniża poziom cholesterolu w surowicy, hamuje wchłanianie cholesterolu, pojawiają się pytania o to, czy absorpcja w diecie i cholesterolu z żółcią jest podobna, oraz czy zmniejszyła się również absorpcja rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Wcześniejsze badania na ludziach sugerują, że dietetyczne sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu w diecie skuteczniej niż absorpcja cholesterolu w żółci.21 Stosunkowo wysokie stężenia cholesterolu w diecie (średnia, 282 do 340 mg na dzień) mogły przyczynić się do korzystnych wyników przedstawionych tutaj . Słabą odpowiedź stężenia cholesterolu w surowicy na spożycie sitostanolu w diecie w niedawnym badaniu można wyjaśnić faktem, że spożycie cholesterolu w diecie było niskie.22 W naszych wstępnych analizach nie stwierdzono stałej zmiany stężenia antyoksydantów w surowicy podczas krótkoterminowego badania , jak wskazuje pomiar .-tokoferolu lub .-karotenu.13 Ponadto, 12-miesięczna zmiana stężenia .-tokoferolu w surowicy (-1,3 . 1,2 mg na litr w grupie sitostanolu i 1,6 . 0,9 mg na litr w grupa kontrolna) była podobna w obecnym badaniu pomimo wyraźnie obniżonych stężeń cholesterolu LDL w grupie sitostanolu. Uważa się, że zmniejszone utlenianie LDL jest czynnikiem przeciwmiażdżycowym.23 Zatem połączenie margaryny z estrem sitostanolu może być korzystnym sposobem odżywiania w celu wyeliminowania szkodliwych skutków LDL w rozwoju choroby wieńcowej.
Nasze wyniki sugerują, że długotrwałe stosowanie margaryny z sitostanolem jako substytutu części normalnego tłuszczu spożywczego ma korzystne działanie. Sam sitostanol nie jest wchłaniany i nie wydaje się przeszkadzać w wykrywaniu wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest bez smaku i można go dodawać do stosunkowo niewielkich ilości tłuszczu spożywczego w wystarczająco dużych ilościach, aby spowodować umiarkowany spadek cholesterolu. Tak więc, nasze badanie sugeruje, że zastąpienie margaryny z sitostanolem w porcji normalnego tłuszczu spożywczego jest odpowiednie jako strategia obniżania poziomu cholesterolu w surowicy w populacji.
Author Affiliations
Z Departamentu Medycyny, Oddziału Medycyny Wewnętrznej, Uniwersytetu w Helsinkach (TAM, HG, HV) oraz Departamentu Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PP, EV) – oba w Helsinkach, w Finlandii.
Wyślij prośby o ponowne przesłanie do Dr Miettinen w Departamencie Medycyny, Oddział Medycyny Wewnętrznej, Uniwersytet w Helsinkach, Haartmaninkatu 4, FIN-00290 Helsinki, Finlandia.
[przypisy: dawca krwi przywileje, gumki loom bands allegro, boston terrier olx ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad 6”

  1. Łukasz says:

    Ja po kilku infekcjach, które u mojego dziecka skończyły się zapaleniem oskrzeli

  2. Maria says:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: korektor[...]

  3. Marlena says:

    Ostatnio nabawiłam się kontuzji podczas rozciągania

Powiązane tematy z artykułem: boston terrier olx dawca krwi przywileje gumki loom bands allegro