Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad

Przygotowanie tej margaryny polegało na sztucznie nasyconym sitosterolu, produkcie przemysłu drzewnego, w celu utworzenia sitostanolu; Postać estrową wytworzono przez transestryfikację wolnego sitostanolu olejem rzepakowym (Raisio Inc., Raisio, Finlandia). 11-13 Pod koniec okresu sześciu tygodni osobnicy zostali zrandomizowani tak, że jedna grupa (51 osobników) kontynuowała stosować margarynę z oleju rzepakowego bez dodatku sitostanolu przez rok, a druga grupa (102 podmioty) stosowała tę samą margarynę z dodatkiem estru sitostanolu, aby dzienne spożycie wolnego sitostanolu wynosiło 3 g na dzień. Randomizacja była stratyfikowana w zależności od płci. Po upływie sześciu miesięcy członkowie grupy sitostanol-ester zostali losowo przydzieleni, aby kontynuować przyjmowanie 3 g sitostanolu dziennie (51 osób) lub zmniejszyć ich spożycie do 2 g dziennie (51 podmiotów), przy czym spożycie margaryny następnie przechowywane w stanie niezmienionym przez pozostałe sześć miesięcy. Badani nie zostali poinformowani o zmianie spożycia sitostanolu. Średnie masy ciała (. SE) w trzech randomizowanych grupach (72 . 2, 71 . 2 i 70 . kg) i średnim wieku (51 . 1, 49 . 2 i 51 . roku) były podobne. Po dwunastomiesięcznym okresie badania badani wrócili do swojej zwykłej diety podstawowej, ad libitum. Próbki krwi pobierano dwukrotnie, w odstępie jednego tygodnia, w miesiącu 0 (pod koniec 6-tygodniowego okresu, w którym stosowano margarynę kontrolną), po 12 miesiącach (pod koniec leczenia) i po 14 miesiącach (po leczeniu) , a także raz na 11/2 miesięcy przed oraz 3, 6 i 9 miesięcy po miesiącu 0. Próbki krwi po leczeniu uzyskano w celu zmierzenia wartości lipidów osobników po wznowieniu ich diety podstawowej, ad libitum. Podczas każdej wizyty studyjnej uczestnicy wypełniali kwestionariusze mające na celu ustalenie, czy potrafili odróżnić różnice w smaku, teksturze, rozprzestrzenianiu się chleba i skutki uboczne, jeśli w ogóle, margaryn z sitostanolem i bez niego. Masę ciała mierzono po pobraniu każdej próbki krwi. Przyjmowanie margaryny zostało potwierdzone liczbą i pustką pojemników (pacjentom polecono zwrócić wszystkie pojemniki); różnica w wadze między dostarczonym a zwróconym pojemnikiem była miarą przestrzegania schematu badania. Siedem-dniowe dzienniki żywnościowe były trzymane przez jedną trzecią każdej grupy po 9 miesiącach i pod koniec 14 miesięcy.
Całkowity cholesterol w surowicy, cholesterol HDL i triglicerydy mierzono automatycznie za pomocą zestawów komercyjnych (Boehringer-Ingelheim, Ingelheim, Niemcy). Stężenia cholesterolu o niskiej gęstości lipoprotein (LDL) obliczono zgodnie ze sposobami Friedewalda i in. 16 Stężenia kampesterolu w surowicy, o których wiadomo, że odzwierciedlają absorpcję cholesterolu, 1,17 oznaczono ilościowo za pomocą chromatografii gaz-ciecz z niezmydlalnych składników lipidów w surowicy na 35-mililitrowa kapilarna kolumna SE-30. 1, 18 Pomiary dwóch pomiarów lipidów w osoczu zostały obliczone zanim pacjenci zaczęli jeść margarynę z estrów sitostanolu, pod koniec 12-miesięcznego badania i 2 miesiące po zakończeniu badania .
Analizę wariancji dla powtarzanych pomiarów wykorzystano do testowania hipotezy. Wartości P są podane dla interakcji między czasem a grupami badanymi
[więcej w: dawca komórek macierzystych na czym polega, antybiotyki spis alfabetyczny, czerniak złośliwy rokowania ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej ad”

  1. Anastazja says:

    Jak olej lniany to tylko świeży i przechowywany w lodówce w ciemnej butelce

  2. New Cycle says:

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu badania kierowców[...]

  3. Kitchen says:

    Zawsze w takich artykułach dot. raka lekarze obwiniają pacjentów

Powiązane tematy z artykułem: antybiotyki spis alfabetyczny czerniak złośliwy rokowania dawca komórek macierzystych na czym polega