Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej cd

Podano również 95-procentowe przedziały ufności dla różnic w zmianach między grupami.19. Analizy statystyczne przeprowadzono zgodnie z intencją leczenia. Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Dietetyczne spożycie cholesterolu i kwasów tłuszczowych w trzech grupach badawczych na diecie badania i po posiłku Dieta Ad Libitum. Ciężary ciała pacjentów w trzech grupach były podobne w punkcie wyjściowym i nie zmieniały się konsekwentnie podczas badania. Zużycie cholesterolu w diecie było podobne w trzech grupach podczas badania i nie zmieniało się w sposób wykrywalny w stosunku do diety ad libitum po badaniu (Tabela 1). Procenty energii pochodzącej z tłuszczu spożywczego oraz z nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych były również podobne w całym badaniu w trzech grupach. Powrót do pożywnej diety ad libitum ograniczył spożycie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Tabela 1). Stosunek wartości średnich dla wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do średnich wartości nasyconych kwasów tłuszczowych wahał się od 0,46 do 0,43 wśród trzech grup podczas badania i zmniejszał się do zakresu od 0,42 do 0,32 z dietą post-adudis ad libitum.
W kwestionariuszach nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych, a możliwość rozprzestrzeniania się margaryn na chlebie była podobna w trzech grupach. Po pierwszej randomizacji 19 i 30 procent z dwóch grup spożywających margarynę z sitostanolem (obliczoną retrospektywnie) zgłosiło zmianę w smaku, podczas gdy 10 procent grupy kontrolnej margaryny (P = 0,051) zgłosiło taką zmianę. Po drugiej randomizacji, w której spożycie sitostanolu zmniejszono u jednej trzeciej pacjentów z 3 g na dzień do 2 g, odpowiednie wartości procentowe wynosiły 15, 18 i 10 (P = 0,54). Zgodność była bardzo dobra, z zaledwie 12 osób (8 procent) rezygnuje: 3 podczas pierwszego, 6-tygodniowego okresu kontrolnego margaryny (osoby te zostały włączone do analizy zamiar-do-leczenia); 3 z grupy kontrolnej margaryny; i 6 z dwóch grup sitostanolu. Dzienne spożycie margaryn było podobne w grupach po pierwszej randomizacji (19,2 do 20,0 g na dzień), a po drugim (19,0 do 19,2 g na dzień). Pacjenci spożyli 86 procent z 22,5 g margaryny dziennie, która została dostarczona. Pomiar sitostanolu w margarynie i faktyczne spożycie margaryny wykazały, że średnie spożycie sitostanolu wynosiło 2,6 i 1,8 g dziennie w dwóch grupach sitostanolu.
Lipidy w surowicy
Tabela 2. Tabela 2. Stężenia lipidów w surowicy w trzech grupach badawczych. Rysunek 1. Rysunek 1. Poziom cholesterolu w surowicy przed i po spożyciu margaryny zi bez estrów sitostanolu przez 12 miesięcy. Wszystkie trzy grupy spożywały dietę ad libitum linii podstawowej przez 11/2 miesięcy przed badaniem i od 12 do 14 miesięcy po rozpoczęciu badania. Kontrolna margaryna była spożywana przez wszystkie trzy grupy przez 11/2 miesięcy przed rozpoczęciem badania i przez grupę kontrolną (.) od miesiąca 0 do 12 miesiąca. Po sześciu miesiącach grupa sitostanolu złożona z 102 osobników została podzielona na dwie podgrupy po 51 osobników. każdy. Podgrupa, która spożywała 2,6 g sitostanolu na dzień, jest oznaczana przez kwadraty, a podgrupa, która spożywała 1,8 g sitostanolu dziennie, jest wskazywana przez trójkąty
[patrz też: szynkowar allegro, boston terrier olx, dehydratacja krążków międzykręgowych ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej cd”

  1. Ada says:

    u nas w kraju lepsze jagody niz jakies chinskie gowno

  2. Joanna says:

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu ashwagandha opinie[...]

  3. Adrianna says:

    Moja Mama miała tętniaka

Powiązane tematy z artykułem: boston terrier olx dehydratacja krążków międzykręgowych szynkowar allegro