Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej

Sterole roślinne, w tym sitosterol, stigmasterol i kampesterol, są obecne w diecie zachodniej w ilości prawie równej spożyciu cholesterolu w diecie – to jest od 160 do 360 mg na dzień.1 Od lat 50. XX wieku duże ilości tych steroli, głównie sitosterolu zostały dodane do diety pacjentów w celu leczenia hipercholesterolemii.2-6 Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu, ale wynikający z tego spadek stężenia cholesterolu w surowicy jest jedynie nieznaczny. 4-7 Sitostanol, 5.-nasycona pochodna sitosterolu, zmniejsza działanie jelitowe wchłanianie cholesterolu i cholesterolu w surowicy skuteczniej niż sitosterol.8-10 Ponadto, sitostanol jest praktycznie niewchłanialny, a inne sterole roślinne są wchłaniane tylko w bardzo małych ilościach, tak że stężenie steroli roślinnych w surowicy jest mniejsze niż procent odpowiedniego poziomu. wartość cholesterolu.1 Działanie sitostanolu obniżające poziom cholesterolu może być zwiększone, gdy jest przyjmowane w postaci rozpuszczalnej.11 Dlatego margaryna bogata w sitostanol est er został opracowany i wykazano, że obniża on poziom cholesterolu i jest dobrze tolerowany we wstępnych krótkoterminowych badaniach, gdy jest stosowany w celu zastąpienia części dziennego spożycia tłuszczu. 11-14. Przeanalizowaliśmy obecne badanie, aby zbadać długoterminową tolerancję i obniżające cholesterol działanie tej margaryny w losowo wybranej próbce populacyjnej hipercholesterolemicznej. Metody
Badani rekrutowali się z losowej próbki populacji około 1500 osób z prowincji North Karelia w Finlandii. Sześć miesięcy wcześniej, stężenia cholesterolu całkowitego i lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) i triglicerydów zostały zmierzone u osób w badaniu Finrisk 92.15 Podstawowe kryteria selekcji były następujące: stężenie cholesterolu w surowicy,> 216 mg na decylitr (5,58 mmol na litr); stężenie triglicerydów, <265 mg na decylitr (3,0 mmol na litr); wiek od 25 do 64 lat; wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), <30; stabilne leki na nadciśnienie, cukrzycę lub chorobę wieńcową; oraz brak problemów z nerkami, alkoholem, wątrobą lub tarczycy. Na podstawie tych kryteriów 153 uczestników zostało zaakceptowanych jako uczestnicy badania. Mężczyźni stanowili 42 procent populacji. Badani zgłosili się na ochotnika do udziału w badaniu, a protokół badania został zatwierdzony przez Komisję Etyczną Drugiego Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Helsinkach.
Po pobraniu próbki krwi z głodzonymi osobnikami, zalecono im zastąpienie 24 g dziennie normalnego tłuszczu spożywczego przez sześć tygodni margaryną zawierającą olej rzepakowy, zgodnie z dokładnymi instrukcjami wykwalifikowanej pielęgniarki. Udział procentowy głównych kwasów tłuszczowych w margarynie wynosił 16: 0 = 16,7%, 18: = 47,3%, 18: 2 = 17,7%, a 18: 3 = 8,9%. Całkowita ilość kwasów tłuszczowych trans wynosiła 0,5 procent. Margaryna była dostarczana w pojemnikach, które miały pomieścić po 8 g; rzeczywista waga margaryny w pojemniku, mierzona w różnych momentach podczas badania, wynosiła od 7,3 do 7,7 g. Uczestnicy korzystali z jednego pojemnika z margaryną, zwykle na kromce chleba, przy każdym śniadaniu, lunchu i kolacji.
Margaryna z sitosterolem zawierała g sitostanolu na 8-g porcję
[podobne: próba ksantoproteinowa, olx gorzów, lekarstwo w zębie leczenie kanałowe ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej”

  1. Slow Trot says:

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu jacuzzi[...]

  2. Snake Eyes says:

    Chcesz jeść zdrowo – nie kupuj w marketach

  3. Oliwier says:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: ortodonta[...]

  4. Marcelina says:

    Chirurg plastyczny w czasie liftingu widzi, gdzie podano kwas hialuronowy

Powiązane tematy z artykułem: lekarstwo w zębie leczenie kanałowe olx gorzów próba ksantoproteinowa

Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej

Sterole roślinne, w tym sitosterol, stigmasterol i kampesterol, są obecne w diecie zachodniej w ilości prawie równej spożyciu cholesterolu w diecie – to jest od 160 do 360 mg na dzień.1 Od lat 50. XX wieku duże ilości tych steroli, głównie sitosterolu zostały dodane do diety pacjentów w celu leczenia hipercholesterolemii.2-6 Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu, ale wynikający z tego spadek stężenia cholesterolu w surowicy jest jedynie nieznaczny. 4-7 Sitostanol, 5.-nasycona pochodna sitosterolu, zmniejsza działanie jelitowe wchłanianie cholesterolu i cholesterolu w surowicy skuteczniej niż sitosterol.8-10 Ponadto, sitostanol jest praktycznie niewchłanialny, a inne sterole roślinne są wchłaniane tylko w bardzo małych ilościach, tak że stężenie steroli roślinnych w surowicy jest mniejsze niż procent odpowiedniego poziomu. wartość cholesterolu.1 Działanie sitostanolu obniżające poziom cholesterolu może być zwiększone, gdy jest przyjmowane w postaci rozpuszczalnej.11 Dlatego margaryna bogata w sitostanol est er został opracowany i wykazano, że obniża on poziom cholesterolu i jest dobrze tolerowany we wstępnych krótkoterminowych badaniach, gdy jest stosowany w celu zastąpienia części dziennego spożycia tłuszczu. 11-14. Przeanalizowaliśmy obecne badanie, aby zbadać długoterminową tolerancję i obniżające cholesterol działanie tej margaryny w losowo wybranej próbce populacyjnej hipercholesterolemicznej. Metody
Badani rekrutowali się z losowej próbki populacji około 1500 osób z prowincji North Karelia w Finlandii. Sześć miesięcy wcześniej, stężenia cholesterolu całkowitego i lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) i triglicerydów zostały zmierzone u osób w badaniu Finrisk 92.15 Podstawowe kryteria selekcji były następujące: stężenie cholesterolu w surowicy,> 216 mg na decylitr (5,58 mmol na litr); stężenie triglicerydów, <265 mg na decylitr (3,0 mmol na litr); wiek od 25 do 64 lat; wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), <30; stabilne leki na nadciśnienie, cukrzycę lub chorobę wieńcową; oraz brak problemów z nerkami, alkoholem, wątrobą lub tarczycy. Na podstawie tych kryteriów 153 uczestników zostało zaakceptowanych jako uczestnicy badania. Mężczyźni stanowili 42 procent populacji. Badani zgłosili się na ochotnika do udziału w badaniu, a protokół badania został zatwierdzony przez Komisję Etyczną Drugiego Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Helsinkach.
Po pobraniu próbki krwi z głodzonymi osobnikami, zalecono im zastąpienie 24 g dziennie normalnego tłuszczu spożywczego przez sześć tygodni margaryną zawierającą olej rzepakowy, zgodnie z dokładnymi instrukcjami wykwalifikowanej pielęgniarki. Udział procentowy głównych kwasów tłuszczowych w margarynie wynosił 16: 0 = 16,7%, 18: = 47,3%, 18: 2 = 17,7%, a 18: 3 = 8,9%. Całkowita ilość kwasów tłuszczowych trans wynosiła 0,5 procent. Margaryna była dostarczana w pojemnikach, które miały pomieścić po 8 g; rzeczywista waga margaryny w pojemniku, mierzona w różnych momentach podczas badania, wynosiła od 7,3 do 7,7 g. Uczestnicy korzystali z jednego pojemnika z margaryną, zwykle na kromce chleba, przy każdym śniadaniu, lunchu i kolacji.
Margaryna z sitosterolem zawierała g sitostanolu na 8-g porcję
[podobne: dehydratacja krążków międzykręgowych leczenie, gumki loom bands allegro, szynkowar allegro ]

Tags: , ,

No Responses to “Obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy z margaryną sitostanol-ester w łagodniejszej populacji hipercholesterolemicznej”

  1. Inga says:

    [..] Cytowany fragment: medycyna estetyczna[...]

  2. Olga says:

    Rozumiem, że największy problem że nie ma badań

  3. Shadow Chaser says:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: drzwi mroźnicze[...]

  4. Kazimierz says:

    Samemu się jest tępotą i innych pouczać

  5. Ada says:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: weterynarz dermatolog warszawa[...]

  6. Riff Raff says:

    Niedoczynność tarczycy to dość uciążliwa choroba i trzeba brać leki praktycznie cały czas

Powiązane tematy z artykułem: dehydratacja krążków międzykręgowych leczenie gumki loom bands allegro szynkowar allegro